Tavaszi felkészítő túrák 2010

 

Gerecse-mászás 32 fokban

 

gerecse1Június 12-én egyedül indultam bringázni, azzal a céllal, hogy meghódítom a számomra eddig még ismeretlen Gerecse-hegység legmagasabb csúcsát. Felkapaszkodtam a Tétényi-fennsíkra, majd legurultam Budaörsre. Dimbes-dombos terepen Budakesziig tekertem, itt reggeliztem.

Az útvonal jellege innen sem változott, jókora dombok és lejtők követték egymást, s egyre melegebb lett az idő. Zsámbék után majdnem rossz úton indultam tovább. Szerencsére még Tök faluban rájöttem, hogy tök rossz irányba jövök. Szomorig újabb kemény dombbal néztem farkasszemet, melynek a tetejéről már látszott a Gerecse. Szép vidék ez, látszik a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység is a távolban.

Bajnán pihentem egy rövidet az árnyékban, majd a falu után letértem a műútról és Pusztamarót felé vettem az irányt. A döcögős kavicsos úton nehéz volt felkaptatni a hőségben. Pusztamaróton egy kis gyermektábor működik. Hamarosan elértem a vízválasztót, innen egy sorompóval elzárt úton kaptattam tovább, egyre meredekebben. Az utolsó pár kilométerre még jutott 200 méter szintemelkedés, itt már néhol toltam a járművet. A TV-torony után elértem a hegy hosszan elnyúló fennsíkját. Egy tábla tanusága szerint van kilátó is 800 méterre, ezt meg is találtam. Hasonlóan a Csóványoshoz egy masszív, henger alakú betonkilátót találtam. Bár az idő párás volt a nagy melegtől, a távolban szépen ki tudtam venni a Duna vonulatát és homályosan Esztergom városát is. Nem döcögtem vissza a vízválasztóig, helyette egy jelzett turistaúton gurultam le Héregbe, ez így jókora rövidítést jelentett az eredet tervhez képest.

Az utolsó dombokon már nagyon éreztem a hőséget, s a víz hiányát is, ugyanis egyik faluban sem akadt kút. Mire Tatabányára értem, már teljesen kiszáradtam. Szerencsére találtam boltot, így rendezni tudtam a vízháztartásomat. Alsógalláról vonattal utaztam vissza Kelenföldre, ahonnan még haza kellett tekerni.

A túra útvonala és szintrajza

 

 

Túra Vasvárról Badacsonyba és vissza

 

badacsony04Június 6-án Badacsony volt a cél. A megszokót kis csapatunk reggel 8-kor indult.

Sümegen tartottunk reggelizős  pihenőt. Tapolca érintésével délkörül érkeztünk meg. Már ott ferde szemmel néztek rám és a km órára.A sült halra  ittunk egy havas kisfrőccsöt .Nyeregbe pattantunk, irány  Keszthely.

A tóparti pihenő és a víz készlet pótlása után haza felé vettük az irányt.Mire Vasvára értünk ránk sötétedett.

 

A tekerést nagyon jól bírta mindenki,pedig  179km azaz százhetvenkilenc km-nél szálltunk le.

 

A részvevők Márti Zsuzsa Balázs Jancsi Pityu Laci.

 

 

 

 

 

 

 

Esős túra a Visegrádi-hegységbe

 

visegradiMájus 15-ére volt meghirdetve a második közös nagy felkészítő túra. Sajnos a vasvári kontingens nem tudott jönni, így csak négyen vágtunk neki a körnek: Dia, Bimby, Feri és én.

Aquincum felsőnél találkoztunk Ferivel, aki - velünk ellentétben - kerékpáron tette meg a belvárostól idáig vezető utat, így 18 km fourban volt velünk szemben.

A nagy forgalmat elkerülvén, vonattal utaztunk ki Szabadságligetig, innen indult a túránk. Az első pár dombos kilométer után rögtön rá is tértünk a lényegre: Pilisszántónál elkezdődött az első komoly emelkedő. Itt aztán gyorsan kiderült, hogy ki milyen kapcsolatot ápol a dombokkal. Számomra a legnagyobb meglepetést Dia jelentette, aki könnyedén és jó tempóban haladt a fiúk előtt. A tegnapi Metallica koncertten végzett munkától kissé bódult Bimby nehezen találta a ritmust, Feri pedig szépen egyenletesen jött a maga tempójában.

Rövid lejtő után Pilisszentlászlónál folytatódott az emelkedő. Ferivel beszélgettem, Dia jócskán meglépett tőlünk, Bimby pedig ismétcsak lemaradt. Diát már a Dobogókő tetejéig (699 m) nem is sikerült utolérnem, pár perc múlva érkeztek a fiúk is.

Kajáltunk egyet a csúcson, közben szép csendben megeredt az eső, s innen már el sem állt a túra végéig. Beöltöztünk a lejtőre, könnyű szakasz következett, egészen Pilismarótig gurultunk, ahonnan áttekertünk Dömösre. Rövid taktikai szünet után ismét a Visegrádi-hegység felé vettük az irányt, annak ellenére, hogy Dia megjegyezte, mi lenne, ha innen már csak a Dunát követnénk hazafelé.

A Rám-szakadék bejáratáig volt aszfalt, utána egy vízmosásos földúton kapaszkodtunk fel a Szőke-patak völgyében. Ismét szétszakadt a mezőny, s egyes durvább szakaszokon le is kellett szállni a bicajról. A legdurvább egy "sárlavina" volt, melyen csak nagy figyelemmel tuttunk átkelni. A földút a Király-kúti nyeregben ért véget, innen már széles és jó minőségű úton haladthattunk lefelé, ahol csak néhány esőkabátos túrázócsapat jelentette a forgalmat. Szentendrén nem álltunk meg, legközelebb csak Budakalászon a Lupa-szigetnél. Jól jöttünk, s a csapat sem tűnt fáradtnak. Csak az eső nem kellett volna. Aquincumtól Dia és Bimby kocsival ment tovább, én elkísértem Ferit a Déli pályaudvarra, majd levezetésként még megmásztam a Gellért-hegyet és hazatekertem.

 

A túra útvonalát és szintrajzát lásd itt.

Fényképek a túráról

 

Teljesített kilométerek:

§         Dia: 74,5 km

§         Bimby: kb. 80 km

§         Feri kb. 103 km

§         Pusi 106,1 km

 

 

Májusi túra Vasvárról Güssingbe

 

gussing01

Május 8-án, a "vasvári kontingens" a szomszédos Ausztriába kirándult, ahol Németújvár (Güssing) várát nézték meg.

Tomi leírása alapján a következőképp:

Reggel indulás volt fél 9kor. Laci Zsuzsa Ervin Balázs Jancsi Én. Az útvonal.

A Pityu és a Márti a határ előtt csatakozott hozzánk. Oda felé nagyon szép időnk volt. Mindenki nagyon élvezte a túrát, nem volt semmi gond. Az osztrák oldalon az utak nagyon jók voltak. Mindenki jól bírta. A várba felmenet nekem sikerült egyedül úgy hogy tekertem. Mindenki leszállt a 20%os emelkedőn. A várban aztán ebéd és körbenézés után elindultunk haza.

Visszafelé volt idő versenyezgetni is. A határon miután átjöttünk egy kis  eső fogadott minket. Ez nem vette el senki kedvét. Márti hamarosan elindult haza, Pityu pedig velünk jött tovább. Hazafelé Zsuzsa kezdett elfáradni, ezért pihenés nélkül hogy mihamarabb hazaérjünk pihenés nélkül jöttünk   Ervint úgy tudtam elhívni hogy csak 57 km oda és ugyanennyi vissza is. Ervin azt mondta mikor meglátta a várat hogy neki 57 km a beígért táv, ha több lesz én viszem fel a hátamon. Szerecsére a vár teteje 56,7km volt! Így a maradék 300m miatt bukta a dolgot.

 

Bimby egyéni túrája Szlovákiába

 

Szombaton elindultam Budakalász irányába jóöreg drótszamarammal, azomban nem jutottam messze! Vasárnap viszont sikerült egy jó kis kört nyomnom a Kétbükkfa-nyeregen át a
Szlovákiai Párkányig (ahol kicsit el is tévedtem) onnan hazafelé vettem az irányt s Nagymaroson át Vácig tekertem. Mivel megcsúszva indultam így Vácról hazavonatoztam.

A nap végeredménye 126,4 Km és fáradtság!

Ebből azt a következtetést vonom le, hogy érdemes volt útnak indulni!

 

 

Kiskunság bicajtúra

 

dunahidÁprilis 25-én (vasárnap) csapatunk újoncával, Cseke Ferivel tekertem egy közöset. Mivel ő Bonyhádon lakik, így egyszerűbb volt egy olyan helyszínt keresni, mely lakhelyünktől nagyjából egyenő távolságra esik, így esett a választás a Kiskunságra.

Dunaújvárosból indultunk, átkeltünk a nemrég, a leendő M8-as autópályához készült impozáns hídon, majd az Alföld végeláthatatlan rónaságában  és roppant erős, kellemetlen szembeszéllel folytattuk utunkat. Mivel többnyire kisebb utakon haladtunk, nagyon sokat tudtunk beszélgetni. Pár kisebb kavar után Újsolt felé vettük az irányt, melynél eldugottabb falut nem sokat találhatunk hazánkban. A hátsó defektemet sikeresen javítottuk, majd egy rövid ebéd után folytattuk utunkat az egyre nagyobb melegben a pusztában. Átkeltünk a Kiskunsági főcsatornán, majd egy kalandos földúton rövidítettünk Bösztör irányába. Délután 4 óra tájban érkeztünk meg a Tassi-zsiliphez, melyen átkeltünk a Csepel-szigetre. Egy röpke makádi pihenő után Lóréven váltunk el egymástól Ferivel, ő Adony felé komppal folytatta útját, én pedig közben Diával és Petivel kiegészülve északnak indultam a szigeten. Este 7 óra tájékán értünk haza.

 

§        Térkép

 

 

Vasvárról Celldömölkre és vissza

 

Április 25-én Délután  Celldömölkre tervezett a Laci túrát. Fél 2 kor indultunk el Vasvárról először Jelibe mentünk egy erdei úton majd Kám és pár kisebb falun átmenve megérkeztünk Sárvárra itt 10 perc pihenő után folyattuk az utunkat Celldömölkre itt nagyobb pihenőt tartottunk és egy kicsit szétnéztünk a városba,de aztán az óránkra nézve rá jöttünk hogy jól elment az idő ezért sietve visszafelé indultunk Sárvárig ugyan azon az úton jól ment a tekerés sárváron még egy versenybicajosal is fel vettem a tempott de aztán rá jöttem nem sok esélyem van hoszutávon  ezért feladtam a  küzdelmet L Sárvár után Rum irányába vettük az irányt itt pár gombóc fagylalt elfogyasztása után indultunk   Püsmökmolnari és Rábahidvégen keresztül haza Vasvára. De mikor fel pattantam a bicajra egyből éreztem hogy valami nem ok,le néztem és láttam hogy lapos a hátsom felpumpáltuk és elindultunk de KB 5km után újra pumpa aztán megint… szóval így értünk haza KB 20 órakor.

§          Táv:  112 km átlag sebesség 20km/h feletti

§         Résztvevők: Pityu,Balázs,Laci

 

 

Vasvárról a Vadása tóhoz

 

Április 18-án Pityu és Balázs letekert Vasvárról a Vadása-tóhoz. 23 km/h feletti átlagot nyomtak annak ellenére, hogy volt az útvonalon jópár domb, s nem végig az aszfaltozott úton haladtak.

vadasa

 

 

Vashegy - Kőszegi-hegység

 

koszeg

 

Április 10-én (szombaton) sor került az első nagyobb közös túrára.  Egy nagyon szép útvonalon, szinte végig a magyar-osztrák határvonalon tekerünk, hol az egyik, hol pedig a másik országban.

 

Útvonal: Szombathely – Nárai – Pornóapáti – Vas-hegy – Schandorf – Schachendorf – Rohonc – Írott-kő – Léka – Kőszeg - Szombathely

 

§         Táv: 107 km (Szombathely), ill. 130 km (Vasvár) 

§         Résztvevők: Dia, Pusi, Pityu, Laci, Tomi

§          Fényképek a túráról

§          TÉRKÉP

 

 

Pápa - Pannonhalma – Pápa

 

pannon

 

Április 3-án, húsvét előtti szombaton Pápáról tekertünk át Diával Pannonhalmára. Szép tavaszi időnk volt. 

 

Útvonal: Pápa – Tét – Ménfőcsanak – Nyúl – Pannonhalma – Ravazd – Veszprémvarsány – Pápateszér - Pápa

 

Táv: 106 km

 

 

§        Fényképek a túráról

§       TÉRKÉP

 

 

B.I.G nap a Visegrádi hegységben

 

bignap

Március 21-én (vasárnap) csatlakozva a BIG mozgalom 25 éves évfordulójára szervezett túrához a Visegrádi-hegységbe látogattunk Bimbyvel. Szép időnk volt, s jó volt csapatban tekerni.

 

Úvonal: Óbuda – Budakalász – Szentendre – Pap-rét – Pilisszentlászló – Dobogókő – Pomáz – Budakalász - Óbuda.

 

Táv: 90,4 km

 

Fényképek a túráról

 

 

 

Túra Vasvárról Sümegre és vissza

 

sumeg

Március 21-én Vasváron is megkezdődött a felkészülés. Bár Tomi nem vett részt a túrán, Pityuék nyomtak egy majdnem 100 km-es kört.

·         Útvonal: Vasvár – Sümeg – Vasvár

·         Táv: 99 km

·         Résztvevők:    Pityu, Laci, Jani, Balázs